Welkom

MAAND ARCHIEF

Algemene info

Al meer dan 40 jaar draait in Haaksbergen het Anne Frank-project.
Alle achtste groepers van de basisscholen in Haaksbergen nemen er aan deel.
Doel: het kweken van onderling begrip tussen kinderen die afkomstig zijn uit verschillende geledingen van de Haaksbergse samenleving, om onwetendheid, racisme, vooroordelen en discriminatie te voorkomen c.q. tegen te gaan.

In de aanloop naar 4 en 5 mei gaan de kinderen op excursie naar de synagoge, de rooms-katholieke kerk en naar de moskee.
Doel is, dat de kinderen gaan vergelijken en ontdekken dat er naast verschillen ook heel veel overeenkomsten zijn!
Bij hun bezoek aan kerk, synagoge of moskee is vooral belangrijk dat de kinderen ook dingen kunnen zien/ horen/ aanraken, ook met de rondleider mee mogen lopen door het gebouw.
Alle Haaksbergenaren die ooit als kind aan het Anne Frank-project hebben deelgenomen, weten in elk geval hoe de moskee, de synagoge en de Pancratiuskerk er van binnen uitzien, en dat daar binnen mensen zijn die op hun manier hun best doen om volgens de regels van hun geloof te leven.

Betsie Frankenhuis
Tijdens het Anne Frankproject leren de kinderen wat de oorlog betekend heeft, met de nadruk op de oorlog in Haaksbergen. Onze mobiele tentoonstelling richt zich om die reden op Betsie Frankenhuis, die in 1943 in Auschwitz om het leven kwam. Vragen die aan bod komen zijn onder andere: wat is er met Betsie en haar familie gebeurd en hoe overleefde haar neefje Kurt Falkenstein de oorlog?
Naast het bezoek aan de drie religieuze gebouwen kunnen de leerlingen ook een dorpswandeling maken, waarbij ze o.a. langs de voormalige slagerij van de familie Frankenhuis aan de Blankenburgerstraat, het herdenkingsbeeld van Betsie Frankenhuis (op het grasveldje naast de synagoge) en het oorlogsmonument op de markt komen.

Terug naar inhoudsopgave