Welkom

MAAND ARCHIEF

Stolpersteine en meer

Heb jij dat ook wel eens gehad?
Dat je ergens loopt en plotseling over iets struikelt.
Ook verwonderd achterom gekeken om te zien, wat jou bijna liet vallen?

De Duitse kunstenaar Gunther Demnig is door dat struikelen op een idee gebracht.
Hij wil de mensen ook laten struikelen; laten stilstaan en nadenken. Struikelen met je hoofd en je hart.

Struikelen is in het Duits: stolpern.
Stolpersteine zou je dus struikelstenen kunnen noemen.

Het zijn stenen met een metalen (messing) bovenkant. Ze worden meestal ingemetseld in een stoep voor een huis. Daar heeft iemand gewoond, die tijdens de oorlog 1940-1945 door de Duitse bezetters is gearresteerd, in een kamp gestopt en vermoord.
Meestal waren het joden, die werden weggevoerd, maar de nazi’s wilden ook homo’s, Sinti, Roma’s, Jehova’s getuigen en politieke tegenstanders uitroeien.

De Stolpersteine zijn dus kleine gedenksteentjes, die ons willen herinneren aan deze slachtoffers. Op het metalen plaatje staan hun naam, hun geboortejaar, het jaar dat ze vermoord werden en de plaats waar ze werden omgebracht. Dat gebeurde meestal in een concentratiekamp.

Op 1 april 2010 werden de eerste Stolpersteine in Haaksbergen gelegd.
In de stoep voor het huis aan de Blankenburgerstraat, waar slager Salomon Frankenhuis met zijn gezin woonde.

Stolpersteine aan de Blankenburgerstraat 5, Haaksbergen

Van het jongste meisje Betsie Frankenhuis heb je misschien wel eens gehoord.
Zij was met haar 9 jaar het jongste slachtoffer van de nazi’s uit Haaksbergen. Zij zat op de Openbare School Dorp, waar eerst de VVV gevestigd was. Bij de school stond het herdenkingsbeeldje, dat de kunstenaar Bert Nijenhuis van haar heeft gemaakt. Het staat naast de synagoge op het grasveldje. Hier vind je ook een bord waarop de namen staan van alle Joodse Haaksbergenaren die door de nazi’s zijn vermoord..

Betsie wordt na het aanbrengen van de Stolpersteine dus ook herinnerd via deze monumentjes voor het huis, waar ze geboren is en in 1942 werd weggevoerd. Samen met haar vader, haar moeder, een broer van haar vader, twee zusjes en twee broers.

Het joodse neefje Kurt Falkenstein, dat in het gezin was opgenomen, is door het optreden van de overbuurvrouw mevr. Lida Kempkes gered.

AF12 - Stolpersteine Kurt Betsie maart april 2010

Kurt Falkenstein

Kurt Falkenstein

 

Terug naar inhoudsopgave