Historie Grintenbosch
Eind 2002 schonk de Stichting Leppink- Postuma het westelijk gedeelte van het Grintenbosch (bijna 6 ha.) aan Natuurmonumenten. Dit landgoed ligt tussen de Geukerdijk en de Enschedesestraat en bestaat uit bos, weiland, heide en water.
Alle kinderen doen mee
Voor alle leerlingen van de Haaksbergse basisscholen (groep 1 t/m groep 8) heeft Natuurmonumenten samen met het IVN-Haaksbergen begin deze eeuw een Natuureducatief programma ontwikkeld, met voor elk leerjaar een eigen programma, passend bij de leeftijd van de leerlingen en de onderwijsdoelstellingen.
Leerlingen onderzoeken en ontdekken de natuur, maken optimaal gebruik van hun zintuigen en maken kennis met de samenhang tussen verschillende facetten in de natuur. Een worm op je hand is anders dan een worm op een foto.
Vertrekpunt voor de verschillende activiteiten is voorlichtingschuur de ‘Kateaker’ (=eekhoorn in het Twents). De Kateaker is gebouwd op de plek van het voormalige theehuisje.
De begeleiding wordt verzorgd door een grote groep enthousiaste vrijwilligers van IVN Haaksbergen en Natuurmonumenten.
QR-codepad – digitaal belevingspad voor iedereen (sinds november 2022)
De digitale wereld, buitenspelen en natuurbeleving hebben soms meer met elkaar gemeen dan we denken.
Bij de entree van het bos aan de Geukerdijk staat een paneel met een QR-code die verwijst naar de uitleg.
Op tien van de twaalf paaltjes in het bos is een QR-code bevestigd. Door het scannen van de code kom je terecht op het YouTube-kanaal van Twente Natuurmonumenten en je krijgt een filmpje te zien met natuurweetjes en activiteiten die je op die locatie kan doen. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld balanceren als een eekhoorn en nemen ze een kijkje bij het bijenhotel om te kijken hoeveel gaatjes er al dichtgemetseld zijn.
Opening QR-codepad (YouTube)